AKTUELLT

Konferensen ”Framtidens värmländska måltid”, på Selma Spa i Sunne

Vid en välbesökt konferens i Sunne på Selma Spa deltog ca 100 personer från kommuner, livsmedelsbranschen, regionen och lantbrukare, som fick höra flera nyttiga föreläsningar samt delta vid en paneldebatt med branschfolk samt regionpolitiker. Sebrafilm gjorde några intervjuer vid tillfället med bl a Lantbruksminister Peter Kullgren, docent Per Frankelius och doktor i miljö-och energisystem Helén Williams.

Se intervjuerna via länken här nedan

https://vimeo.com/manage/videos/808637723/790cb1c01f


Energikris i Europa

https://vimeo.com/manage/videos/785729048

Ole Gunnar Ausvik, professor Mittenhögskolan Norge, förklarar i den här föreläsningen vilka orsaker det är som ligger bakom problemen med skenande energipriser i Europa. Mycket sevärt. Klicka på länken ovan för att se filmen.


https://vimeo.com/manage/videos/790327839/8b54eaefdb

Eli Moen, Professor på Handelshögskolan Oslo, talar om svårigheterna man brottas med i Norge vad gäller energipriser, brist på investeringar mm. Mycket bra intervju som belyser Norges problem trots (eller på grund av) oljerikedomarna.

Klicka på länken ovan för att se filmen


Thomas Jam Pedersen från Copenhagen Atomics föreläser om ett nytt sätt att använda kärnkraft. Man använder utbränt kärnavfall ihop med Torium för att skapa ny energi och deras tester visar på goda resultat. Föreläsningen är på engelska. Klicka på länken nedan för att se filmen

https://vimeo.com/manage/videos/787901412/14582307ca


Fäbodar i Sverige

Sebrafilm har tagit fram en film om fäbodar i Sverige, som ska användas i en gemensam ansökan från Norge/Sverige till UNESCO, för att bevara detta kulturarv. Olika fäbodar har visats; Kårebolssätern, Krype fäbod, Nysjöns fäbod. Tack till de som bidragit med bilder och ljud; Woodlands, Jonny Goude, Jan Hedberg, Advant, Länsstyrelsen Värmland och Dalarnas museum

Projektsamarbete om Grön lönsam tillväxt och lokal upphandling i Hagfors kommun.

Sebra Film har under ett år samarbetat med Global Kunskap och Hagfors kommun i projektet ”Grön lönsam tillväxt i Hagfors kommun”, för att producera filmer om grön lokal upphandling.
Filmerna ska utgöra en del av de material som skapas inom projektet för att engagera olika lokala målgrupper att samverka i frågor som berör grön lokal upphandling.
Under projekttiden har 3 filmer producerats och dom ska stimulera till ökad kunskap och inspiration om hur fotosyntesen kan ligga till grund för en ny utveckling och framtid i kommunen.
Projektet stöds förutom av Hagfors kommun också av Leader Växtlust Värmland samt av EU;s Landsbygdsprogram. Projektet är en viktig del i den tidigare beslutade ”Hagfors strategin”, där målet är att bli en hållbar kommun.
Ett antal filminspelningar och intervjuer har genomförts och den första filmen var klar i december 2019. De övriga filmerna kom under våren 2020.

Mer information finns på www.globalkunskap.se

Här nedan kan du se den första filmen.


Köp Boken om Bengt

Bengt Jonson producerade 100–tals filmer under åren 1961-2017. 
Under ibland mycket dramatiska resor och sammanhang kom Bengt och Sebra-teamet att filma i fler än 100 länder. 
KLICKA HÄR för att se ett kort avsnitt ur en av de få filmer vi har där Bengt står framför kameran. Inspelningarna är gjorda i Thailand och Kambodja.

Boken om Bengt har fått titeln ”En kärlek så stor” och har skrivits av Thor Ullerö. Boken som inte bara handlar om kärleken till de unika möjligheter filmmediet skapar, utan handlar också om kärleken till familjen och till människorna över hela planeten. 

Boken finns nu att köpa på Sebra Film.
För att köpa ett exemplar, ring oss på 070-621 52 22
eller maila oss på stefan.degerlund@sebrafilm.se

Boken kostar 200 :-/st.
Det går bra att få boken hemskickad, köparen står då för porto och frakt.

Boken om Bengt

Paketpriser:

► För 600 kr får du dessutom vår TV serie ”The Green Planet” som innehåller tre program och en CD med musiken från serien. För ett smakprov av musiken, tryck play på spelaren längst ned i detta inlägg. 

► För 1 000 kr får du även den helt nya filmen ”Den gröna cirkeln”, 7 min, med absolut färska intervjuer av några av de främsta debattörerna och experterna inom bioekonomin. I filmen möter vi professor Thomas Lundmark, SLU, som hävdar att Norden har en avgörande möjlighet att ta ledningen i utvecklingen av bioekonomin, mfl medverkande. KLICKA HÄR för att se två utdrag ut filmen ”Den Gröna Cirkeln”.

Sebra Film AB 
Stefan Degerlund


Bioekonomi

Europeisk som global ekonomi måste de kommande årtiondena övergå till andra energi- och industrisystem. Energin måste komma från förnybara generationssystem och energibärare. Industrin måste garanteras förnybara råvaror, detsamma gäller byggnader och konstruktioner.

Omorganisationen får snabbt industrirevolutionens skala och benämns ofta som en ”tredje industriell revolution”. I norska och svenska medier kallas det ”det gröna skiftet”.

I Europa och internationellt beskrivs utvecklingen som en övergång till en ”bioekonomi”. I bioekonomin har fossila material ersatts med förnybara (biobaserade) oljeutbyten och förnybara energikällor och energibärare.

De nordiska länderna har mycket goda förutsättningar att både vara föredömen samt leda mycket av utvecklingen inom bioekonomin då våra länder är välordnade ekonomier, stort beroende av handel med omvärlden, en välutbildad befolkning och har tusentals framgångsrika företag och organisationer som redan idag arbetar intensivt med det vi kallar ”den gröna utvecklingen”.

Sebra Film har under åren producerat ett antal internationella serier som har berört utvecklingen i haven, skogarna, miljön och klimatet. Serierna ”Challenge of the seas” (1992) ”A world of forest” (1996) ”The Green Planet” (2014) samt programmet ”Den gröna cirkeln – skogens oändliga möjligheter” (2017) är tydliga exempel som vi nu tar avstamp i för ta fram en serie program om hur klimatutvecklingen, direkt och indirekt och med stor kraft bidrar till en allt snabbare omställning till en grönare värld.